V dnešní době je stálé více trendů, zlepšování nebo vymýšlení nových metod výroby krmiv. Jedním z nich je i přidávání čerstvého masa přímo do krmiva, které je pak použito k extruzi anásledně připraveno ke konzumaci. Důležitou informací je, že maso musí být po porážce zpracováno do dvou dnů od porážky zvířete.
Tento způsob přináší řadu pozitivních ohlasů. Výhodou je hlavně to, že přinese ideální zdroj živočišných bílkovin. Většinou se jedná o masové směsi, než pouze o čisté maso. Součástí jsou hlavně vnitřnosti, které jsou výborným zdrojem přirozených složek. Důležitou informací je, že tyto směsi neobsahují vedlejší produkty, takže můžeme počítat s vysoce kvalitní surovinou v přirozeném stavu. Tuk je již v mase obsažen a není potřeba přidávat ve velké míře. Tím pádem jsou tyto tuky také v přirozené formě a jsou výborným zdrojem pro chuť.
Další výhodou čerstvého masa je opravdu vysoká chutnost finálního produktu. Je to díky přirozeným věcem, jako je šťáva z masa nebo tuk. Vůně a chuť jsou základem této novinky v krmivech.
Při tomto způsobu jsou kladeny speciální požadavky na výrobní linky. Ke správnému a kvalitnímu chodu celé výroby je zapotřebí dokonalá logistika a také dodržování přísných hygienických norem. Důležitou informací je, že maso musí být po porážce zpracováno do dvou dnů od porážky zvířete. To je jeden z důvodů, proč je čerstvé maso v krmivech zatím tzv. v plenkách. N trhu se tato krmiva již objevují, ale zatím jich není noho.
Pokud se krmivo vyrábí tímto způsobem, může dojít ke ztrátě části živočišných bílkovin z důvodu nadbytečné vody. Kvalitní receptury krmiva však tento problém řeší. např. složkou dehydrovaného masa nebo přímo masovou moučkou.) Tato informace by platila jen pokud by bylo v krmivu jen čerstvé maso, čemuž tak ve skutečnosti není. Ve výrobnách není možné zpracovat více jak 30% čerstvého masa do krmiva (technologicky je to vyloučené). V průměru se do receptury přidává 8-20% čerstvého masa. Je možné, že daná firma bude tvrdit vyšší číslo, ale bude to pouze známá „hra čísel“. Vyšší % je součtem hodnot sušenýchbílkovin, zmíněného čerstvého masa a přičtením vody. Nejde tedy o % hodnotu jen čerstvého masa.
Základem kvalitních krmiv pro psy a kočky je ideální složení a vysoce kvalitní čerstvé suroviny.